Автор: Петко Добрев Години наред българските власти получават повече от ясни

...
Автор: Петко Добрев Години наред българските власти получават повече от ясни
Коментари Харесай

Петко Добрев: Защо Нидерландия не ни пуска в Шенген?

Автор: Петко Добрев

 

Години наред българските управляващи получават повече от ясни сигнали, че Нидерландия няма да ни пусне в Шенген просто ей по този начин. В начлото на годината Министър Председателят на България ни заяви, че в диалог с сътрудника си от Нидерландия Марк Рюте е схванал за какво страната на лалетата е срещу нашето приемане в Шенген. Казано в едно изречение наподобява по този начин – България официално е изпълнила изискванията за приемане, само че действителността е друга.

Тази седмица получихме не просто предизвестие, че се опитваме да гледаме към Шенген през крив макарон, само че и повече от гласовит пестник – България бе разграничена от Румъния и Хърватия. Ето за какво е извънредно време да си отговорим на въпроса за какво Нидерландия е срещу влизането ни в Шенген. Ще предложа един вероятен отговор на този въпрос. Според мен отговорът се крие в две имена – Марк Рюте и Константин Димитров.

През 2002г Марк Рюте става държавен секретар по обществените въпроси и заетостта. От тогава до през днешния ден той е във върха на ръководството, а от 2010 досега е и Министър Председател на Нидерландия. Защо се спирам на тези обстоятелства? Защото те потвърждават, че от 2002г той действително е можел да употребява информация от специфичните служби на своята страна.

 

През 2003г в Амстердам е погубен един българин – Константин Димитров, прочут още и като Косьо Самоковеца. А това значи, че най-малко от 2003г до през днешния ден, а евентуално и преди този момент специфичните служби на Нидерландия събират информация за българи и български организации, които вземат участие в канали за контрабанда. С други думи Марк Рюте би трябвало да избира на кого да има вяра – на българските уверения или на информацията събрана от специфичните служби на неговата страна. Е, той си има вяра на техните специфични служби. Ето за какво въобще не трябва да се чудим на позицията на Нидерландия. Дали можем да променим тази позиция? Навярно можем. Но първо би трябвало да убедим специфичните служби, само че не българските, а тези на Нидерландия. И какво би трябвало да предприемем в тази посока? Най-лесно е да се обърнем публично към Нидерландия и желаяме подпомагане от нейните специфични служби.

 

Вярвам, че те ще откликнат на нашата молба. Дали обаче информацията, която ще ни дават няма да се окаже непостижима за нашата политическа класа? Твърде евентуално е тази информация да касае доста повече политици, магистрати и високопоставени чиновници на Министерство на вътрешните работи от България, в сравнение с нарочените за ъндърграунд герои български „ юнаци “. Може би точно за това нашите управляващи не питат в прав текст до момента Нидерландия за какво е срещу нашето участие в Шенген.

Ако желаеме да ни одобряват в Шенген, то е наложително да преживеем и Амстердамгейт. И това е по този начин, тъй като специфичните служби на Нидерландия не се интересуват от онази мижава такса от 50 евро. Тя просто е едно допълнение в досието на Константин Димитров, което евентуално е богато на имена на магистрати, политици и служители на реда. И е повече от евентуално, че до момента в който тези имена не намерят своето място в обвинителни актове и присъди, то за България Шенген ще бъде просто едно люксембургско село, което обаче е добра туристическа дестинация.

 

И по подигравка на българската орис, политици, магистрати и висши служители на реда от досието на Константин Димитров ще се възползват от тази туристическа дестинация- въпреки всичко става въпрос за река Мозел, палат издигнат през 1390г, както и за едно китно винарско село.

И да се върнем към въпроса за какво Нидерландия не ни пуска в Шенген? Защото българските управляващи гледат на Шенген като на туристическа дестинация, а Нидерландия гледа като на Шенгенско пространство. Казано с едно изречение – България се намира на едно досие разстояние от Шенгенското пространство.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР